forum zz-tu 72 ŁDH-ek Matecznik
W najbliższym czasie oprócz balu:
-6 lutego o nie ustalonej jeszcze bliżej porze, ale myślę, że porannej odbędzie się zakończenie ubiegłorocznego kursu zastępowych (to dla Anitki i Asi głównie, bo one były uczestniczkami i muszą się w końcu dowiedzieć czy go zamknęły i czy odbiorą patent zastępowej:)
-najprawdopodobniej w pierszym tygodniu ferii wyjeżdżamy zz-tem do Warszawy, odwiedzić Julka i Basię oraz skorzystać z kursu HOPR-u (potem będziemy mogły być ratowniczkami medycznymi na Lednicy tegorocznej:P)
-zbieramy pomysły na obóz już i a'propos:
do wyboru mamy jak na razie 3 propozycje obrzędowości
1. jeszcze nie wymyśliłam nazwy, ale chodzi o to, że każdy zastęp jest porą roku (Wiosna, Lato, Jesień, Zima) i odgrzebujemy stare zwyczaje Polskie zgodnie z biegiem czasu, czyli zaczynamy od wiosny (urządzimy pierwszy dzień wiosny, topienie marzanny, itd.,) lato (noc świętojańską, zieloneświątki, itd.,) jesień (dziady, andrzejki, itp.) i kończymy zimą (czyli gwiazdkę w lipcu, a na samo zakończenie sylwester). Musimy wymyślić nazwę, coś obrzędowego do pionierki i inne elementy, które nadałyby klimat naszemu podobozowi (stroje, nazwy, itd.)
2. nazwa :"Na tropie", czyli śladami Sherlocka Holmsa i Watsona rozwiązujemy tajemnicze zagadki i zbrodnie, a przy okazji uczymy się technik harcerskich:)
Tu tez myślimy nad elementami obrzędowości
3. może nie brzmi ciekawie, ale może być naprawdę interesujące "Bądź Gotów", czyli kryptonim Organizacji Harcerek w czasie II wojny światowej i wędrujemy w czasie do czasów okupacji, każdy zastęp jest batalionem ("Zośka", "Parasol", "Agat") i w trakcie obozu próbujemy akcjami Małego Sabotażu, Dywersji, a na koniec powstaniem odzyskać niepodległość, zwyciężyć Niemców i pobudzić w naszych dziewczynach chęć do pogłębiania wiedzy historycznej, a przy okazji dowiemy się więcej o naszej przyszłej patronce, Dusi.
Teraz musimy tylko zdecydować, co nam się najbardziej podoba, lub jeżeli macie jakieś inne propozycje tematyki to lista propozycji jest otwarta. Przemyślcie to sobie, napiszcie na forum ,który pomysł jest wam najbliższy i co ewentualnie byście dodały, itd. Szczegóły omówimy po zbiórce drużyny, która będzie 23 stycznia w harcówce o godz. 12:00, a poniej ok. 14:00-15:00 robimy sobie krótką odprawę
-no i na koniec przypominam o składkach!!!
Użytkownik
Ewa, moim zdaniem najlepsza jest propozycja 2
* Bardzo mi sie podoba ten pomysł, "śladami Sherlocka Holmesa" - brzmi świetnie, różne zagadki kryminalne, zadania..
- to pobudzi naszą wyobraźnię, pomysłowość, bedziemy mogły przewidzieć różne fakty i zdarzenia, ustalić przyczyny ~~> bardzo mi sie to podoba, jestem za tym myślę że to najfajniejszy pomysł
- a tutaj możemy np. "lupy" mieć własne, jakieś lornetki, ciemne okulary, czapki, gwizdki, gadżety do zabawy ^^
- nie będziemy sie nudzić ;p
- możemy organizować gry nocne, coś kryminalnego, znalezienie tego i owego, jest wiele pomysłów, moge co nie co wymyślić, mam głowe pełną pomysłów jak zawsze
myśle ze to najfajniejsza opcja
Ja jak coś to ja za 1 !!! Bo mam możliwość wypożyczenia ksiażki z zwyczajami polskimi.Słyszłam,że są świetne od koleżanki, która studiuję etnologie ;D
Powiem tak wszytskie są fajnie ;D
Użytkownik
najfajniejsze 1 i 2, ja jestem za drugą opcją! pierwsza tez fajna ale ta druga bardziej przyciąga
Użytkownik
Eeee... czyli ja tu nie mam nic do gadania jak widze, szkoda
i tak znając życie wszyscy będą za opcją numer 1..
Użytkownik
Ewa, powiedz mi jeszcze kiedy będzie następna zbiórka albo odprawa? chcę Ci podsunąć parę pomysłów
zanim będzie zbiórka, najpierw:
1-5 lutego popołudniami jest remont harcówki na Wodnej, kto może przyjść pomóc, napewno będzie wielką pomocą, szczegóły na stronie szczepu
6-7 lutego : Turniej Halowej Piłki Nożnej - organizujemy go jako szczep, jeżeli któraś z Was miałaby ochotę pokibicować naszym chłopakom to zapraszam, może ktoś chce też pełnić jakąś funkcję?, ale napewno doping im się przyda, a 7 lutego wszystko zaczyna się mszą, którą my animujemy na Wodnej, więc zbióka jak zwykle o 10:20
A teraz jeszcze ogłoszenie wyjazdu dla chętnych z ostatniej chwili:)Pielgrzymka do Dachau w Niemczech, miejscu mordów z czasów II wojny światowej
Wyjazd odbędzie się 19.02.10. o godz.20.00 z Warszawy, powrót do miejsca wyjazdu 24.02. wcześnie rano.
Koszt uczestnictwa to 250 zł.
Zapisy dobiegają końca: na adres Maciej Olszewski mkj.olszewski@gmail.com Ponieważ są jeszcze miejsca to myślę, że każde zgłoszenie zostanie przyjęte:)
Zgłoszenie powinno zawierać:
-Imię i nazwisko
-Adres
-Miejsce urodzenia i nr pesel
-Adres e-mail i nr telefonu
-Drużyna (lub inna jednostka organizacyjna) i pełniona funkcja
Konieczne jest posiadanie dowodu osobistego lub paszportu. W przypadku osób niepełnoletnich także zgody rodziców na uczestnictwo.
Opiekę duchową nad nami podczas wyjazdu będzie pełnił ks. Tadeusz Jabłoński.
Uważam, że wyjazd ten bardzo łączy się z ideą harcerską i modlitwa za duże pomordowanych połączona z obchodami Dnia Myśli Braterskiej będzie niesamowitym przeżyciem.
Piszcie maile zgłoszeniowe już dziś, kwota 250zł jest niewygórowana.